Egengjord saft blir alltid så mycket bättre än den du kan köpa i affären, som oftast innehåller mer än bara det man tror den ska innehålla. Saft gjord på röda vinbär blir syrlig men får en lite lättare karaktär än svart vinbärssaft.

Ingredienser

Recept för ca 1l saft

  • ca 800g röda vinbär
  • 6 dl vatten
  • 7-8 dl socker (per 0,5l avrunnen saft)
  • 2 krm vanilj
  • 1 krm natriumbensoat

Tillagning

Koka upp bär och vatten och låt det koka i ca 10 minuter. Tryck sönder bären och låt självrinna tills det har runnit av ordentligt (ca 30 minuter). Mät upp saften i en gryta och tillsätt sockret. Koka upp saften på svag värme i ca 10 minuter och skumma sedan av saften väl. Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft och häll sedan upp på väl regnjorda varma flaskor.

Tips

Personligen undviker jag konserveringsmedel. Normalt sett behövs inte detta om man dricker det inom den närmsta framtiden.  Socker har också en konserverande effekt.

Dela receptet

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Pinterest
  • Delicious
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • RSS