En riktigt välgjord chokladpudding triumferar det mesta. Den är lätt att göra och kommer definitivt få smaklökarna att dansa. Kräver dock ett par timmar i kylskåpet innan servering.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer Tillbehör
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 180 g mörk choklad
  • 3 gelatinblad
  • Vispad grädde
  • Rivet apelsinskal
  • Skivad apelsin
  • Riven choklad
  • Flingsalt
  • Färska hallon

Tillagning

Lägg gelantinbladet i blöt. Koka snabbt upp mjölk och grädde i en kastrull och ställ åt sidan.

Vispa ihop äggulorna, strösockret och vaniljsockret till en pösig smet. Häll sakta ner ca ⅓ av den varma gräddmjölken i äggsmeten under omröring. Rör sedan ner äggsmeten i kastrullen med gräddmjölken under omrörning. Låt smeten sjuda under omrörning tills den tjocknat. Den får absolut inte koka! Ta bort kastrullen från värmen.

Dela chokladen i mindre bitar och rör ner i kastrullen tillsammans med gelantinet. Rör tills chokladen smält och smeten får en slät och fin konsistens.

Fördela smeten i portionsglas, eller en serveringsskål, och ställ i kylskåpet ett par timmar.

Servera med några av tillbehören.

Tips

Av äggvitorna kan du även göra maränger som du serverar till chokladpuddingen. Vill du ha extra smak på chokladpuddingen kan man välja mörk choklad som är smaksatt, ex med chilli.