De flesta av oss gillar glass, och en god gräddglass slår det mesta. Dock är glassen vi köper i affären sällan äkta glass. Riktig glass görs på fåtal ingredienser som ger den där naturliga smaken. En riktig gräddglass kräver lite jobb. Men så blir den också någonting extra att duka fram!

Ingredienser

Recept för 4 personer
Grundrecept
Förslag till smaksättning
  • 3 dl grädde
  • 3 äggulor
  • ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1-2 dl bär
  • 1 dl hackade nötter och russin
  • 2 msk kakao
  • 1 dl saft av bär
  • 1 lime
  • kaffe

Tillagning

Vispa grädden och vaniljen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner något av smakförslagen i ägg- och sockerblandningen och rör försiktigt ihop den med grädden.

Frys smeten i cirka en halvtimme, tag fram den och rör ordentligt. Frys igen, i cirka en halvtimme och rör igen. Upprepa tills glassen är frusen och färdig att servera. Det är viktigt att röra ordentligt för att inte glassen ska kristalliseras. Tänk på att hemgjord glass ofta smälter lite snabbare än köpt, så ta inte fram den ur frysen förrän den ska serveras.

Tips

Spara äggvitan för att göra maränger som sedan kan serveras med glassen. För bättre resultat starta snabbfrysningen på frysen, glassen ska frysas snabbt. Alternativt används glassmaskin.