Kyckling med välsmakande sås. Använd helst ekologisk apelsin eftersom konventionellt odlade citrusfrukter är väldigt besprutade, eller skrubba skalet noga innan du använder det.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • 250 g bulgur
  • 1 apelsin
  • 2 msk neutral olja
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 tsk torkad ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 450-500 g kycklingfilé
  • 500 g broccoli
  • 2 morötter
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning)
  • salt och svartpeppar

Tillagning

Sätt ugnen på 200°. Koka bulgur. Skölj och riv skalet av apelsinen och blanda med 3 msk färskpressad apelsinsaft, neutral olja, kinesisk soja, honung, ingefära, 1 krm svartpeppar och pressad vitlök i en bunke. Halvera kycklingfilé på längden och blanda ner i bunken med marinaden. Lägg filéerna i en ugnsform (ca 15×20 cm) och spar marinaden till såsen. Stek kycklingen i ugnen i ca 25 minuter.

Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Skär broccoli i buketter och bitar. Skala och skär morötter i stavar. Koka grönsakerna i 3 minuter.

Koka upp vispgrädde, vetemjöl, 1 dl silad marinad, 3 dl vatten och buljong i en liten kastrull under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen när såsen tjocknat, efter ca 5 minuter.

Skär kycklingen i skivor och servera med bulgurn, såsen, broccolin och morötterna.