Honungen och äpplena ger en perfekt sötma till detta härligt doftande bröd. Dela brödet, frys ner och tina upp i omgångar för längre hållbarhet.

Ingredienser

Recept för 2 limpor

  • 5 dl vatten
  • ½ paket jäst (25g)
  • 2 äpplen
  • ¾ dl honung
  • 1 tsk salt
  • 7 dl rågmjöl
  • 10-11 dl dinkelsikt

Tillagning

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör runt till jästen har löst upp sig i vattnet.

Riv äpplen grovt. Tillsätt äppelriv, honung, salt och nästan allt mjöl i bunken. Spara lite till utbakningen Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck med handduk och låt jäsa i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i två delar. Forma degen till två limpor och lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Täck över med handduk och låt jäsa i ca 40 minuter.

Ställ in brödet i den nedre delen av ugnen, säng ungsvärmen till 225 grader och grädda i 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna.