Att göra egen äppelmos är lika enkelt som gott. Bästa resultat får du såklart på nyplockade äpplen från trädgården. Då slipper du dessutom riskera att gå med giftiga bekämpningsmedel.

Ingredienser

Recept för ca 500 gram äppelmos  
  • ca 1 kg nyplockade äpplen
  • 1 dl vatten
  • saft från 1 citron
  • 3-6 dl socker
 

Tillagning

Använd väl mogna äpplen, gärna av en lite mjöligare sort. Skala och kärna ur alla äpplen och lägg dom i en bunke med vatten under tiden. Det förhindrar att dom blir bruna. Skär även bort ev. skadade partier och insektsangrepp så du inte får med detta i moset. Pressa citronen.

Lägg ner alla äpplen i en stor kastrull och häll över vattnet och citronsaften. Koka på svag till medelhög värme och rör om ibland så det inte bränner fast i botten. Rör ner socker efter smak när äpplena börjar bli lite mjuka. Låt sedan koka i 10-15 minuter, tills äpplena har blivit till mos. Vill man inte ha kvar de små mjuka bitarna som kan bli kvar, kan man köra allt i en matberedare det sista man gör.

Häll upp äppelmoset på väl rengjorda burkar och låt dessa svalna. Frys sedan ner burkarna du inte ska använda. Där håller äppelmoset drygt ett år. Tina upp i kylskåp efter behov. I kylskåpet håller äppelmoset ca 2 veckor.

Tips

Vill du få ut lite mer av äpplena så kan man koka allt med både kärnhus och skal. Då måste äppelmoset passeras för att få bort resterna. Tillsätt då sockret efter smak när äppelmoset är passerat.