Äppelpaj och ett stort glas svartvinbärssaft. Kan det bli mer somrigt än så? Äppelsmulpaj är väldigt lätt att göra, och smakar fantastiskt gott.

Ingredienser

Recept för 6-8 personer Smuldeg
  • ca 1 kg äpplen
  • 1 liten citron
  • 0,75 dl socker
  • 1-2 tsk kanel
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl socker
  • 125 gram smör

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader och smörj pajformen med lite smör.

Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skär äpplena i mindre bitar och lägg i botten på formen. Pressa citronen och ringla över citronsaften över äpplena. Strö över socker och kanel.

Lägg ner smör (gärna rumstempererat), socker och mjöl i en bunke. Blanda ihop ingredienserna med fingrarna till det blir en smulig deg och fördela sedan ovanpå äpplena. Grädda längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.

Servera pajen ljummen eller kall tillsammans med vaniljsås eller nyvispad grädde.

Tips

Vill man ha lite mer syrlighet från äpplena kan man skippa sockret över äpplena. Sockret i smuldegen räcker utmärkt för att så fram sötman.