Fantastisk god sockerkaka med massor av goda äpplen och smak av kanel. Servera gärna med lite vaniljsås eller grädde.

Ingredienser

Recept för ca 8 bitar
 
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk
  • 3 äpplen
  • 2 msk socker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • pärlsocker
  • ev. ströbröd

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör (gärna rumsvarmt) och socker till en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda ihop mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med mjölken.

Smöra en form som är ca 24 cm i diameter. Täck ev. sidorna med ströbröd för en sprödare kaka. Bre ut smeten i formen. Skala äpplena, kärna ur dom och skär i klyftor.  Blanda äppelklyftorna i socker, kanel och vaniljsocker och dekorera smeten i ett vackert mönster med med äpplena. Strö över pärlsocker och grädda i ugnen i ca 40 minuter.

Servera gärna äppelsockerkakan ljummen.

Tips

För den som gillar kardemumma, strö gärna över lite tillsammans med pärlsockret för lite extra smak.