Ärtsoppa är klassisk husmanskost som tillagas på liknande sätt i många länder. Soppan kan med fördel stå i kylen ett dygn före servering så att smaken blir fylligare. Gör sig bäst med lite härlig senap till vid sidan.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • 500g (ca 6 dl) gula ärter
  • 1 gul lök
  • ca 1,5 liter vatten
  • 1 tsk timjan och/eller mejram
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 100-150 g kassler
  • salt och peppar

Tillagning

Blötlägg ärtorna ca 12 timmar innan tillagningen i rikligt med vatten. Slå av vattnet och häll ärterna i en gryta. Koka upp i  nytt vatten med salt och ta sen bort ev. skum och tomma skal som flyter på vattnet. Skär löken i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med buljongtärningen och lite peppar. Låt allt koka sakta på svag värme i ca 60-80 minuter, tills ärterna blir mjuka.

Skiva kasslern och skär bort kanterna på skivorna. Strimla sedan kasslerskivorna och skär därefter strimlorna till kuber.  När ca 10 minuter kvarstår av kokningen häll ner kasslern och timjan i ärtsoppan och låt sjuda den sista tiden. Smaka av med ev. mer salt vid behov.

Servera med senap vid sidan.

Tips

För den som vill ha vegetariskt alternativ så struntar man såklart i kasslern. Följ receptet i övrigt.