Paj är relativt lätt att göra, och kan varieras i oändligheten. Här är ett lite eldigare recept med bacon, purjolök och chili.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer Fyllning
  • 100g smör
  • 2½ dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 pkt bacon
  • 1 paprika
  • 1 gul lök
  • ½ purjolök
  • 1 färsk chili
  • ca 1dl riven ost
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk eller matlagningsgrädde
  • salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader. Skär smöret i tärningar och fördela det i mjölet med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop det till en deg. Tryck ut pajdegen i en ugnssäker form (ca 26 cm). Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.

Klipp eller skär baconen i småbitar. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Skala och hacka löken. Dela chilin i två bitar och ta ut kärnhuset och alla kärnor (lättast med en tesked). Skär chilin i strimlor och dela dom i mindre bitar.

Fräs bacon, paprika, purjolök, lök och chili en en stekpanna med lite smör en stund.

Lägg grönsaks- och baconblandningen i pajskalet och strö över den rivna osten. Vispa upp äggen och tillsätt mjölk. Salta och peppra. Häll blandningen i pajskalet och grädda pajen i ca 25 minuter i ugnen tills den fått fin färg.

Tips

För vegetariskt alternativ kan man ta bort baconen eller ersätta den med vegetarisk bacon.