Detta är ett mycket enkelt och trevligt recept på en efterätt som garanterat kommer göra succé. Det mesta kan förberedas ett tag innan serveringen. Serveras förslagsvis med vaniljglass vid sidan om.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Smuldegen
  • 200g rabarber
  • 200g jordgubbar
  • ca 1dl syltsocker
  • smuldeg
  • 50g smör
  • 1½ dl mjöl
  • 1½ dl havregryn
  • 3 msk socker

Tillagning

Lägg ner jordgubbarna och rabarbern i en kastrull och värm på medelhög värme. Häll ner syltsockret efter det har kokat 2-3 minuter och rör runt. Låt bären koka en stund tills det har kokat ihop lite, det ska fortfarande finnas hela bär kvar. Låt svalna en stund så det får en tjockare konsistens.

Smält smöret och slå det i en bunke. Rör ner sockret i smöret och häll sen ner vetemjöl och havregryn. Blanda väl tills det blir torrt och smuligt.

Häll upp ungefär 2/3 av syltblandningen i små ugnssäkra serveringsskålar och toppa med smuldegen. Värm det i ugn på 200 grader i ca 15 minuter, så det blir färg på toppen. Lått svalna en stund och servera med glass, grädde eller vaniljsås.

Tips

Syltsocker innehåller pektin som gör att syltblandningen får tjockare konsistens. Har du inte syltsocker kan du även använda vanligt socker och reda med exempelvis majsena. Bären kan bytas ut efter tycke och smak.