Basilikakyckling är ett lättlagat recept med en mustig och härlig smak. Kan även serveras med klyftpotatis eller kokt potatis.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • 500 gram kycklingfiléer
  • 20-22 st färska basilikablad
  • 2-3 pkt rökt bacon
  • 2½ dl grädde
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 200 gram sockerärtor
  • salt och peppar
 

Tillagning

Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar och bryn den i smör i en stekpanna.

Lägg 3-5 st baconskivor i bredd, något överlappade. Skivorna ska täcka större delen av kycklingfiléns bredd. Lägg filén på baconskivorna och 3 st basilikablad på filén och rulla ihop den. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.

Hacka resten av basilikabladen och vispa ihop basilikan, grädden, vinägern, fonden och pressa ner vitlöken. Häll såsen i ugnsformen och grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Fräs sockerärtorna lätt i lite olivolja, så de blir lite varma.

Servera basilikakycklingen med nykokt pasta, sockerärtorna och tomater.

Tips

Vill man alternera receptet lite går det utmärkt att byta baconen till exempelvis parmaskinka. Får man bacon över kan man hacka den i små bitar och knapersteka. Det ger en härlig krydda på toppen.