Bearnaisesås är en klassiker som används till bland annat stekt kött. Den är inte speciellt svår att göra, men kan skära sig om man inte gör rätt.  Genom att använda en mixer för att blanda ihop såsen, är risken minimal att den skär sig. Då går det även att förvara den i kylskåpet, vilket ger en delikat bearnaisesmör.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer Tillbehör
  • 6 äggulor
  • 500 g smör
  • 1 kvist dragon
  • 8 vitpepparkorn
  • 4 schalottenlökar
  • 1 msk hackad persilja
  • ½ dl vinäger
  • 1 dl vatten
  • salt och vitpeppar
  • Mixer, helst med tjockt glas

Tillagning

Smält smöret på svag värme i en liten kastrull. Ta bort kastrullen från plattan när smöret smält och låt svalna något. Finhacka schalottenlöken och lägg ner i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Låt småkoka tills ca hälften av vätskan återstår. Sila av vätskan i en liten skål. Häll gärna varmt/hett vatten i mixerns glasskål så glaset blir varmt, och töm sedan innan allt ska mixas ihop.

Häll ner vätskan i en glasskålen och häll sedan ner äggulorna. Mixa ihop vätskan och äggulorna på lagom varvtal tills såsen tjocknat och fått en bra konsistens. Strila ner smöret sakta i skålen under tiden mixern kör, öka ev. varvtalet. När allt smör hällts ner i mixerskålen, låt den köra en stund tills såsen blivit tjock och krämig.

Häll över såsen i en skål och tillsätt persiljan och dragon och krydda med salt och peppar. Rör ner kryddorna och servera direkt.

Tips

Blir det sås över går det bra att ställa in den i kylskåpet. Då kommer den stelna och bli smör som kan läggas på ex. stekt kött. Att använda mixer fungerar på de flesta emulsionsåser för att få dom att hålla ihop bättre.

Varianter

Det finns lite olika varianter på bearnaisesås man även kan prova att göra.

  • Choronsås – En röd bearnaisesås med tomatpuré.
  • Foyotsås – Bearnaisesås spädd med skyn från kötträtten man tillagar.
  • Colbertsås – En foyotsås med vitt vin.
  • Paloisesås – En bearnaisesås där dragonen ersätts med mynta.