Till skillnad från de vanliga svenska våfflorna, är belgiska våfflor stora och tjocka. De kommer ursprungligen från Bryssel, och såldes av gatuförsäljare där. Tänk på att man måste ha ett speciellt våffeljärn för dessa våfflor för att få rätt storlek.

Ingredienser

Receptet ger 4 stora våfflor
  • 2 ägg
  • 125 g smör
  • 2½ dl standardmjölk
  • 2 dl vatten
  • 12 g färsk jäst
  • ½ tsk salt
  • ¾ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6¾ dl vetemjöl

Tillagning

Separera äggulorna från vitorna, och lägg vitorna i en större bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten. Värm upp tills vätskan är cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.

Vispa äggvitorna pösigt, tills det inte rinner ur buken. Vänd försiktigt ner den i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.

Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter. Servera med exempelvis sylt och grädde.