Beurre Blanc, eller smörsås, är en god och enkel sås som kan serveras med fisk eller grönsaker. Beurre Blanc kan även användas för att pochera fisk eller skaldjur (ex. hummer).

Ingredienser

Recept för ca 4 personer  
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning

Skala och hacka schalottenlöken fint. Häll ner löken i en kastrull och tillsätt vinäger och vitt vin. Reducera på medelhög värme till ca hälften. Sila bort löken ner i en ny kastrull och ställ tillbaka kastrullen på medelhög värme. Klicka i smör och rör ned under kraftig vispning. Smöret ska reda såsen till en fin slät smörsås. Ta av från värmen och smaka av med lite salt och peppar samt rör ned citronsaften.

Servera såsen till nykokt fisk eller pocherade grönsaker.