Boeuf bourguignon är en mustig fransk köttgryta som kokas i rödvin. Rätten är fransk husmanskost.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer
  • ca 800 gram nötkött (ex. högrev)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin
  • 3 krm torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 3 msk oxfond
  • 12 steklökar
  • 200 g små skogschampinjoner
  • 1 msk svampsoja
  • 180 gram bacon
  • 2-3 dl vatten
  • 1 msk honung
  • smör
  • olja
  • salt och peppar

Tillagning

Skär köttet i lagom stora bitar. Bryn köttet i lite smör och olja i en het stekpanna. Krydda köttet med salt och peppar, och häll ner en en stor gryta.

Halvera och skiva morötterna. Skiva löken och vitlöken. Fräs allt i lite olja i en stekpanna tillsammans med tomatpurén.Tillsätt mjölet och blanda runt så att mjölet fördelar sig jämnt. Häll över vinet och tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp i pannan under omrörning.

Slå över allt i grytan och tillsätt fond (eller ev. köttbuljongtärning) och vattnet så det täcker allt. Blanda ner honungen och sojan. Låt puttra i ca 2 timmar. Blanda runt lite då och då så det inte bränner i botten.

Skala steklökarna. Lättast att få av skalet är om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Skär baconet i strimlor och stek på medelhög värme i en stekpanna. När baconen börjar släppa fettet tillsätt delade eller skivade skogschampinjoner. Låt fräsa en stund tills svampen mjuknat och ställ åt sidan.

När det återstår ca 30 minuter, tillsätt steklökarna och bacon- och svampmixen och blanda runt.

Servera grytan som den är, eller tillsammans med kokt potatis eller potatismos.

Tips

Vill man ha lite mer sting på grytan kan man ha i ett par krm chiliflakes. För lite mer lyxigare och krämigare variant kan man även blanda ner 1 dl grädde tillsammans med vattnet.