I en riktig bolognesesås ingår alltid buljong, morot och rotselleri. Det är dessa ingredienser som ger den alldeles speciella smaken till såsen. Serveras gärna till spaghetti med riven parmesanost.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Ingredienser
  • 300 g nötfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 morot
  • ½ rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
    1
  • 1 tsk mjöl
    2
  • 2 dl köttbuljong
    1
  • 1 msk oregano
    1
  • 1 krm timjan
  • salt och malen vitpeppar
  • pasta till 4 personer

Tillagning

Skala och hacka löken. Skala och tärna moroten ytterst fint. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun. Pudra över mjölet och rör om. Spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen med örtkryddorna. Pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar.

Koka pastan i vatten och salt. Pastan ska kokas al dente, överkokt pasta är inte gott. Ta upp en liten bit pasta och smaka av, precis när den inte är krispig längre är den klar. Häll upp i durkslag och häll ev. lite olivolja över. Servera med bolognesesåsen.