Bruschetta är en maträtt från centrala Italien som vanligen serveras som antipasto eller tilltugg. Den består av grillat bröd med vitlök gnuggad på samt olivolja och salt. Bruschetta kan ätas som den är eller med olika pålägg som hackade tomater, parmaskinka, olivpasta med mera.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Brödet
Pålägg
  • 3 baguetter
  • 1 dl olivolja
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 nypa salt
  • 4 tomater
  • 1 dl hackad basilika
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Tillagning

Dela baguetten i c:a 1 1/2 cm tjocka, sneda skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pressa ner vitlöken i oljan och pensla brödskivorna rikligt med den. Strö över en nypa salt över brödet. Ställ in skivorna i 200° varm ugn i 10–12 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Hacka tomaterna fint och blanda ihop dem med övriga ingredienser. Lägg på tomatmixen precis före servering. Toppa gärna med hela basilikablad eller färsk oregano.

Tips

Vill du ha lite större bröd till exempelvis förrätt kan du dela baguetten i två delar på längden istället för att skära den i bitar.