Nyckeln till denna delikata chili con carne är tid, mycket tid. Den ska stå och koka till sig i timmar för att bli som bäst. Men sedan kan du också bjuda på ett fantastiskt gott långkok. Servera med surdegsbröd och grekisk yoghurt.

Ingredienser

Recept för 6-8 personer Chilisås
  • 1,2 kg högrev
  • 400 g kidneybönor
  • 2 grovhackade lökar
  • 400g krossade tomater
  • 2 rivna morötter
  • 5 dl vatten
  • 2 msk spiskummin
  • 3 msk oregano
  • 2 msk svampsoja
  • salt och svartpeppar
  • 1 st anchochili
  • 1-2 st röda chilin
  • 2 st röda paprikor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl korianderblad
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 msk vatten

Tillagning

Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i lagom stora bitar. Salta bitarna med 1 tsk salt och blanda runt i en skål och ställ undan. Lägg alla ingredienser till chilisåsen i en mixer och mixa allt till en slät sås.

Lägg lite smör i en stor gryta och bryn köttet snabbt. Häll ned morötterna och löken och fräs en stund tills det mjuknat något.

Slå på krossade tomater, vatten, spiskummin och oregano samt häll ner chilisåsen och sojan. Koka upp och rör runt. Sänk värmen och låt sjuda på låg värme och koka allt i ca 4-5 timmar. När det återstår ca 1h, häll ned kidneybönorna och smaka av med salt och peppar. Låt koka i ytterligare ca 1 timma tills bönorna blivit mjuka.

Servera med ljust bröd, gärna surdegsbröd av någon sort, och grekisk youghurt.

Tips

Anchochili är torkad poblano chili och har en mild hetta och ger fin färg till soppor och grytor. Den kan vara svårt att hitta hel, så du kan även ersätta den med ca 1½ msk anchochili i pulverform.

Bilder