Chili sin carne betyder chili utan kött, och är ett vegetariskt alternativ till den klassiska chili con carne. Dock använder jag köttbuljong i detta recept, vilket kan ersättas med grönsaks- eller svampbuljong om man så vill.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • 500 g krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 250 g kidneybönor
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk honung
  • 1 msk mangobalsamico
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2-3 tsk sambal oelek
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 msk japansk soja
  • pasta till 4 personer
  • salt, svartpeppar och socker

Tillagning

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs lök och vitlök i olivoljan tills det mjuknat. Löken får inte bli bränd. Häll ner krossade tomater och ev. lite vatten och låt koka upp. Rör ner honungen, mangobalsamico, sambal oelek, sojan och köttbuljongen. Låt småkoka 14-15 minuter.

Ta bort grytan från plattan och rör försiktigt ner crème fraîche (tar man inte bort den från värmen kan det skära sig). Skölj och tillsätt kidneybönor. Låt småkoka ytterligare 5-6 minuter. Salta, peppra och rör ner lite socker efter smak och behag.

Servera med nykokt pasta och ev. lite nyriven parmesanost.