Chokladrutor, eller kokosrutor, är en god och populär kaka. Den är relativt lätt att tillaga och brukar alltid gå hem hos de flesta.

Ingredienser

Recept för 30-35 bitar Garnering
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl mjölk
  • 75 g smör
  • 1-2 msk espresso
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3½ dl florsocker
  • kokosflingor

Tillagning

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt tillsammans med mjölken och det smälta smöret. Smörj en långpanna (ca 30×40 cm) med smör och ströbröd och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 180° i ca 15-20 minuter. Kontrollera att den är genomgräddad.

Gör glasyren medan kakan svalnar. Smält smöret och tillsätt de övriga ingredienserna till glasyren under omrörning, tills det blir en tjock slät smet. Bred på glasyren på kakan och strö på rikligt med kokosflingor.

Skär kakan i lagom stora fyrkantiga bitar.

Tips

Byt gärna glasyren till något annat gott, ex kola eller mörk choklad.