Denna Lyxiga rätt med en god röding serveras tillsammans med en ostkräm och en klick löjrom. Dekoreras med en nyttig sallad.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Ingredienser
Ostkräm
Sallad
  • 2 fjällrödingfiléer (ca 500g, fryst i minst 2 dygn)
  • 1½ msk salt
  • ½ dl socker
  • rivet skal av 1 citron
  • 5 grovkrossade vitpepparkorn
  • 100g krutröksost (el. västerbottensost)
  • 1 dl färskost av Philadelphiatyp
  • 1 dl gräddfil
  • 2 dl plockad dill
  • 100g sockerärter
  • 1 dl plockad dill
  • ½ dl finskuren gräslök
  • ½ påse salladsskott med ex mangold
  • 50g löjrom
  • olivolja
  • salt och peppar

Tillagning

Skär bort skinnet och ta bort ev. ben på fiskfiléerna. Blanda salt, socker, citronskal och vitpepparkorn. Lägg filéerna i dubbla plastpåsar och gnid in gravningsmassan och knyt sedan ihop påsen. Låt fisken grava i kyl 5-8 timmar. Vänd påsen några gånger.

Riv osten fint och mixa den med färskost, gräddfil och dill med stavmixer eller matberedare. Smaka av med salt och peppar.

Strimla sockerärterna och blanda dom med dill, gräslök, salladsskott och 1 msk olivolja. Ta upp fisken och skölj av graveringslagen. Skär fisken i ca 3 cm tjocka skivor och fördela skivorna på fyra tallrikar. Spritsa eller klicka ut färskostkrämen runtom och garnera med salladsblandningen och löjrom. Servera gärna med en bit hårt tunnbröd.