Crème de cassis är en svartvinbärslikör som kan användas till en äkta Kir Royal.

Ingredienser

Recept för ca 3-5 dl likör  
  • 500 g svartvinbärsklasar
  • 500 g strösocker
  • 6 dl ren sprit eller konjak
  • 1 näve svartvinbärsblad

Tillagning

Skölj bären och ta bort de största kvistarna. Lägg bär, blad och socker i en skål och mosa bären lätt med en potatisstöt. Häll blandningen på glasburk och tillsätt spriten. Förslut med lock och ställ burken i ett soligt fönster i ca 4 veckor. Snurra och skaka burken lite då och då.

Sila blandningen genom en silduk och häll upp i väl rengjord flaska.

Tips

En Kir Royal; häll några droppar av Crème de cassis i ett champagneglas och toppa med champagne eller annat mousserande vin. Garnera gärna med citronskal eller citronmeliss.