Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida som ofta har svålen kvar. Annars går det bra med karré, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge de har svålen kvar. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen. Servera hemlagad fläskstek med kokt potatis. Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken.

Ingredienser

Recept för 6 personer
Fläsksteken
Skysåsen
  • 1 1/2-2 kg kotlettrad
  • 2-3 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk ingefära
  • saft av 1 apelsin
  • 5 dl sky+vatten
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl grädde
  • pressad apelsinsaft
  • salt, peppar

Tillagning

Ribba svålen med en vass kniv ner en bit i fettlagret. Fyll en långpanna till ca 1/3 med vatten (eller så pass att det täcker svålen) och ställ in den i 250° varm ugn. Låt vattnet koka i långpannan. Lägg sedan i steken med svålsidan nedåt. Låt den stå ca 15 minuter i ugnen.

Tag upp köttet och torka av det. Sänk värmen i ugnen till 160°. Blanda samman salt, peppar och ingefära. Torka av köttet igen och gnid in det med kryddblandningen, se till så att det kommer kryddor mellan ribborna också. Lägg köttet på galler över långpannan med svålsidan uppåt och ringla över pressad apelsinsaft. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet och stek tills termometern visar runt 67°.

Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält matfettet i en kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med skyn och låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och eventuellt pressad apelsinsaft.

Låt köttet vila en stund innan det skäres upp och serveras tillsammans med kokt potatis, äppelmos, katrinplommon, sås och grönsaker.