Dansk Smørrebrød kan nog ses som Danmarks nationalrätt, och består av ett kompakt fullkornsbröd kombinerat med en oändlig variation av olika pålägg. Oftast är mängden pålägg ganska väl tilltagen. Här är ett par ganska enkla förslag på vad man kan ha på.

Ingredienser

Lax och pepparrot Rostbiff med remulade
  • 1 skiva fullkornsbröd
  • 2 skivor kallrökt lax
  • 1-2 salladsblad
  • 2 små dillkvistar
  • nyriven pepparrot
  • smör
  • 1 skiva fullkornsbröd
  • 2-3 skivor rostbiff
  • 1-2 salladsblad
  • 1 msk remulade
  • 1 msk rostad lök
  • 1 nypa nymalen svarpeppar
  • smör
Skagenröra Makrill och äggröra
  •  1 skiva fullkornsbröd
  • 2 msk skagenröra
  • 1-2 salladsblad
  • 1 skiva citron
  • 1 liten dillkvist
  • smör
  • 1 skiva fullkornsbröd
  • 1-2 filéer av makrill
  • 1 msk äggröra
  • 1-2 salladsblad
  • 1 tomatklyfta
  • gräslök
  • smör

Tillagning

Börja med att bre lite smör på brödet. Lägg salladsbladen på brödet. Bygg sedan brödet på höjden med påläggen. Platta ingredienser som lax och rostbiff ”vecklas ihop” eller rullas, så de blir högre.

Lax och pepparrot; Lägg laxen på salladen och strö den nyrivna pepparroten över laxen. Toppa med några dillkvistar.

Rostbiff med remulade; Lägg på rostbiffen på salladen och klicka på lite remulade. Toppa med lite svartpeppar och rostad lök.

Skagenröra; Lägg på rikligt med skagenröra på salladen. Toppa med lite dillkvistar och en skiva citron.

Makrill och äggröra; Lägg makrillfilén på salladen, låt den gärna sticka ut från brödet lite. Lägg äggröran på ena sidan av brödet, och stick in en tomatklyfta vid äggröran. Toppa med hackad gräslök.

Kommentera gärna vilka varianter du själv tillverkat.