Imponera på middagsbjudningen, eller på den där speciella middagen med din kära med detta delikata recept. Med både ox- och kalvfilé, och två fantastiskt goda såser till, kan de bara bli succé. Receptet kommer från webbtidningen Le Parfait.

Ingredienser

Recept för 4 personer Tryffelsås Bearnaisesås
  • 500 g kalvfilé, 4 bitar
  • 500 g oxfilé, 4 bitar
  • smör till stekning
  • 150 g gröna färska bönor
  • 4 skivor bacon
  • 1 tsk smör
  • flingsalt och nymald svartpeppar
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 st liten tärnad morot
  • 0.5 tsk krossad vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 2 dl stark köttbuljong
  • 1 dl rödvin
  • 1 msk soja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk tryffelolja
  • salt
  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk hackad färsk dragon
  • 0.5 dl rödvins- eller sherryvinäger
  • 0.5 tsk krossad vitpeppar
  • 2 st äggulor
  • 100 g smör skuren i tärningar
  • salt och nymalen vitpeppar

Tillagning

Bearnaisesåsen: Hacka schalottenlöken lägg hacket i en liten kastrull tillsammans med dragonen. Häll på vinäger och tillsätt peppar. Låt koka till nästan all vätska är borta och ta av från plattan och låt svalna. Häll vinägerblandningen i en värmetålig skål. Vispa ner äggulorna. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten (det får inte koka för då skär sig såsen). Släpp ner en tärning smör och vispa ordentligt. Fortsätt med en tärning i taget och vispa däremellan. Smaka av med salt och peppar.

Tryffelsåsen: Fräs lök, morot och peppar i smör ett par minuter. Pudra över mjöl, vispa ihop och fräs snabbt. Vispa ner buljong och vin. Tillsätt soja och låt sjuda i 2-3 minuter. Smaka av med socker och lite salt. Sila såsen, smaka av med tryffelolja.

Bönknytena: Förväll bönorna 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Dela upp dem i fyra knippen och rulla en baconskiva runt varje. Stek dem lätt runtom i lite smör så baconet får färg.

Putsa filéerna och krydda dem med salt och peppar. Stek filéerna i smör cirka 2 minuter på varje sida.

Lägg upp en oxfilébit och en kalvfilébit på fyra fina tallrikar. Skeda över tryffelsås på oxfilén och lägg bearnaise på kalvfilén. Servera med bönknytena. Strö över lite flingsalt och drag några varv med pepparkvarnen.

Servera gärna med potatisgratäng eller något annat gott tillbehör.