Fläskpannkaka är snabb och god svensk husmanskost som brukar falla väl i smaken hos de flesta. Oftast har man alla ingredienser hemma redan.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • 6 ägg
  • 12 dl mjölk
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 pkt bacon
  • 1 tsk salt
  • smör till pannan
 

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Ta rikligt med smör och smörj en ugnsplåt.

Strimla baconen fint, lättast är om baconen fortfarande är frusna. Fräs baconen i en stekpanna, dock inte så baconen blir knaperstekta, och ställ åt sidan.

Blanda ihop ägg, mjölk och vetemjöl i en bunke. Salta efter smak. Häll ner baconen och baconfettet i smeten och blanda runt. Häll ner pannkakssmeten i den smorda formen och grädda i ugnen ca 20-30 minuter (beroende på tjocklek). Fläskpannkakan är färdig när det  fått en fin gyllenbrun färg. Är du osäkert så känn gärna med en sticka så den inte är kladdigt i mitten.

Servera fläskpannkakan med någon god sylt, rårörda lingon, äppelmos eller lönnsirap.

Tips

Vill man variera fläskpannkakan kan man byta ut baconen mot bacontärningar, rökt fläsk eller kassler.