Att göra den perfekt runda pizzan är kanske svårare än det ser ut att vara. Här tacklar vi det på ett lite annorlunda sätt, genom att göra en smet som mer påminner om pannkakssmet. Den tillagas i en vanlig gjutjärnspanna, för att sedan avslutas i ugnen.

Ingredienser

Recept för 4 tunna pizzor
ca 20 cm i diameter
Topping
  • 380 g vetemjöl
  • 5½ dl vatten
  • ½ påse torrjäst (ca 7 gram)
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk flytande honung
  • 1 msk olivolja
  • Tomatsås
  • Parmesanost
  • Mozzarella
  • Svamp
  • Salami
  • Lök

Tillagning

Värm upp vattnet till 37 grader. Häll ner mjölet i en stor bunke och tillsätt torrjäst, salt, honung och olivolja. Häll ner det varma vattnet i bunken. Vispa ihop smeten med en elvisp eller för hand till allt blandats ihop. Vispa sedan ytterligare 6-7 minuter. Täck över bunken med plastfolie eller en talrik och låt stå i rumstemperatur ca 1½ timme. När smeten jäst klart, ta en sked och rör runt lätt tills bubblorna försvinner.

Häll rikligt med olivolja i en gjutjärnspanna och fördela över pannan. Smeten ska ringlas ner i pannan utan att blandas med olivoljan. Lättast är att använda en plastflaska med pipett, har du ingen sådan kan du använda en plastpåse med ena hörnan nedtill avklippt. Börja i mitten på pannan, och ringla smeten runt i en cirkel tills pannan är fylld. Skulle du missa och få något hål, ta en kniv och fördela ner smeten runt om i hålet.

Stek smeten på medelhög värme. När ytan blivit torr, vänd pizzabotten och stek den lätt på andra sidan 1-2 minuter. Vänd sedan tillbaka pizzabotten, och fortsätt steka den tills botten blir gyllene (ungefär som en pannkaka). Toppingen läggs på den mindre gräddade sidan.

Börja med att toppa pizzan med tomatsås, och lägg sedan på valfri topping (ex. ovan). Grädda sedan pizzan i ugnen på högsta värmen, ca 3-8 minuter beroende på vilken topping som används.

Notera

Receptet är för tunna pizzorbottnar som är ca 20 cm stora. Vill du ha tjockare eller större pizzor, justera receptet och gör en större degsats.