Focaccia är ett lättbakat och välsmakande bröd. Det italienska brödet kräver en hel del olivolja. Krydda med dina favoriter och servera brödet till en god soppa eller som ett tillbehör på buffén.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Pålägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 2 msk honung
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • fetaost
  • vitlök
  • rosmarin
  • rödlök

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter

Tryck ut degen i en väl oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Tryck hål med fingertopparna i degen när den jäst klart och strö över flingsaltet och ev. nått av påläggen över brödet. Stänk över olivolja.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, tills det blir gyllene fint.

Tips

Du kan även blanda i någon av påläggen i degen istället för att bara lägga det på toppen.