En variant till vanliga pomes frittes eller klyfypotatis. Både goda och lätta att göra.

Ingredienser

Recept för 4 personer
 
  • 8 st potatisar
  • olja till fritering
  • salt

Tillagning

Skala potatisen, eller borsta dom med rotborste för grövre karaktär. Skiva potatisen i ca 6-8 mm tjocka skivor.

Värm olja till ca 160-170 grader i en stor traktörpanna eller stekpanna. Lägg ner potatisskivorna tills det täcker pannans yta. Lägg inte i för många åt gången, då de kan bli svårt att få jämn färg på alla. När potatisskivorna börjar få färg, ta upp dom och lägg på hushållspapper. Fritera resten av skivorna på samma sätt.

När alla potatisskivorna är friterade första gången, lägg tillbaka dom i oljan och ge potatisskivorna en sista omgång straxt innan servering. Låt rinna av i ett durkslag och salta lätt.

VARNING!

Oljan blir väldig hett! Ha alltid en stor handduk, brandfilt eller ett lock nära tills hands om oljan skulle ta eld. Häll under några som helt omständigheter aldrig vatten på brinnande olja!