Som namnet antyder på italienska så innehåller denna pastarätt bara ett fåtal komponenter, bland annat olivolja och vitlök. Och mycket av det också. Lätt att göra, med rena fina smaker. Inget för den som ogillar olivolja.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • ca 600 g färsk fusilli pasta
  • 8-10 stora vitlöksklyftor
  • 7-8 st färsk chilipeppar
  • 2 krukor persilja
  • 2,5 dl olivolja
  • ett par nypor flingsalt per person

Tillagning

Rensa ut chilifrukterna från kärnorna och skiva eller grovhacka den. Grovhacka vitlöken. Finhacka persiljan från båda krukorna. Spara ev. lite som garnering.

Hetta upp olivoljan snabbt i en stor traktörpanna eller gryta (ska rymma den kokta pastan sedan). Häll ner chilin, vitlöken och den finhackade persiljan. Fräs lätt på medelhög värme utan att vitlöken bränns vid (bränd vitlök smakar illa), och rör runt under tiden. Ställ åt sidan och låt smakerna sätta sig i den heta oljan medan pastan kokar.

Koka pastan al dente, tar ca 3-5 minuter. Häll ut vattnet och häll tillbaka den kokta pastan i grytan med olja och rör runt så allt fördelas i pastan. Häll upp på tallrikar, strö över någon nypa flingsalt och garnera med lite färsk persilja och servera.