Sparrissoppa är en lätt och delikat soppa att tillaga, antigen som huvudrätt med nått nybakat bröd eller som en mindre förrätt.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • ca 300 gram färsk sparris (eller ev. på burk)
  • 1 gul lök
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3,5 dl grädde (eller matlagningsgrädde)
  • 25-30g smör
  • salt och peppar

Tillagning

Skala, skiva och koka sparrisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och spara det gärna till att blanda ut buljongen med istället för att använda nytt vatten. Hacka löken fint medan sparrisen kokas mjuk.

Fräs sparrisen och löken i smöret utan att det tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde. Låt småkoka i cirka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en nypa socker för att få bort den sträva smaken. Mixa soppan slät med en stavmixer eller glasmixer. Tänk på att het soppa skapar ett övertryck i mixern, använd varsamt!

Dekorera gärna soppan med blancherade sparristoppar och servera.

Tips

För att få en riktigt mustig och fin förrätt kan du använda endast grädde som du serverar i mindre förrättsportioner. För en hälsosammare huvudrätt kan du ta bort grädden helt och använda standardmjölk istället för grädden. Skala då även några potatisar och skär i mindre bitar som du kokar med i 15-18 minuter, det gör att soppan reder sig när den sedan mixas.