En riktigt god tomatsås kräver tid. Det är först när löken svettas på låg värme och tomaterna får puttra i timmar som en djup sötma kan lockas fram ur tomaterna.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • ca 700g tomater
  • 1,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 msk olivolja
  • ½ lagerblad
  • ½ msk socker
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1,5 msk färsk oregano (eller ½ msk torkad)

Tillagning

Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd.

Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger. Låt allt koka under lock på låg värme i ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande.

Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in.

Tips

Servera gärna tomatsåsen till fyllda tortellini, ravioli eller som tillbehör till grillat kött. Jag använder gärna olivolja smaksatt med chili och vitlök för att fräsa löken i, det ger en lite extra punch på såsen.