Julskinka anses av många som obligatoriskt vid jul och dukas fram från julafton och under de övriga juldagarna. Den brukar serveras tillsammans med senap. En skiva skinka på knäckebröd med en klick senap gör frukosten perfekt.

Ingredienser

Recept för 3 kg julskinka
Grilljering
  • 3 kg rimmad julskinka
  • 8 st kryddpepparkorn
  • 2-3 st lagerblad
  • Kryddnejlikor
  • 3 msk söt senap
  • 1,5 msk fransk senap
  • 2 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1-2 dl ströbröd

Tillagning

Lägg skinkan i kokande vatten med pepparkornen plus lagerbladen. Dra ned värmen så den inte kokar utan bara sjuder, och låt koka i ca 3 timmar (ca 1 timme/kilo). Skinkan är färdig runt 70 grader. Använd gärna termometer, som du sticker in i mitten på skinkan ovanifrån.

Ta upp skinkan ur vattnet och låt svalna. Svåla av, men spara lite av fettet. Vispa ihop ägg, senap och socker och smeta över svålen. Strö därefter över ströbrödet. Dekorera eventuellt med kryddnejlikor. Ställ in skinkan i ugnen, 200 grader i ca 5 – 7 minuter. Ta ut och låt skinkan svalna lite.

Servera på julbordet, eller på knäckebröd med lite senap på.