Att tillaga en hel kyckling är relativt lätt, även om det tar lite tid. Men du får också en fantastiskt god kyckling som räcker till hela familjen. Här serveras den med en delikat apelsinsås och kumminsyrad rödlök. Till detta recept använder vi en ångugn.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer Apelsinsås
  • 1 hel kyckling (ca 1,5 kg)
  • 3-4 kvistar av rosmarin
  • salt och peppar
  • ¾ dl flytande honung
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm red hot chiliflakes

Kumminsyrad rödlök

  • 2 msk kumminfrön
  • 3 knippen klyftade rödlökar
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 st apelsin, finrivet skal
  • 2 dl apelsiner, färskpressad saft
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 1 msk kalvfond, konc.
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk maizenaredning, ljus
  • 1 st stekspad, från ankan
  • 1 msk smör

Tillagning

Salta och peppra kycklingen och lägg den i en ugnsform. Lägg kvistar av rosmarin i kycklingen och fäst ihop vid låren med tandpetare. Tillaga kycklingen i intervallånga 180˚ tills innertemperaturen är 75º i bröstfiléns tjockaste del (ca 1 – 1 ¼ timme från det att ugnen är varm).

Skala och riv ingefära och vitlök till honungsglazen. Blanda samman flytande honung, ingefära, vitlök och chiliflakes. Ställ åt sidan.

Torrosta kumminfröna i en stekpanna tills det börjar dofta kummin. Tillsätt lök, vatten, ättika och socker, låt få ett snabbt uppkok och ta pannan från värmen. Rör om så att lökskivorna delar på sig. Häll över i en skål när sockret löst sig och löken är något mjuk men fortfarande krispig i mitten. Ställ in i kylskåp tills servering.

Ta ut kycklingen ur ugnen, lägg över den på ett galler med en långpanna under och pensla med glacen.  Grilla kycklingen på maxgrill i ugnen 15–20 minuter tills den får fin färg runtom. Pensla gärna fler gånger under tiden den grillas.

Tvätta apelsinen och finriv skalet från en apelsin. Pressa saften ur två apelsiner. Blanda socker och vinäger i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har smält och låt det bubbla vidare tills blandningen tar lite färg utan att bli bränd. Dra kastrullen från plattan och blanda ner apelsinsaft, apelsinskalet, vitt vin, kalvfond och salt. Koka ihop tills ca 3 dl återstår. Strö i Maizenaredning och rör runt tills du får en önskad konsistens och vispa sedan i smöret.

Dela önskade bitar av kycklingen och lägg på på tallrikar. Häll över lite apelsinsås och servera med kumminsyrad rödlök och kokt potatis.

Tips

Kycklingen som blir över kan med fördel sparas och användas senare till exempelvis kycklingsallad.