En delikat helstekt fransyska som serveras med hemgjord chillihollandaise och pomes frittes. Det tar lite tid, men resultatet är värt besväret. Med lite planering är det lätt att göra.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • ca 1 kg fransyska
  • 10-12 potatisar
  • 3 äggulor
  • 200 gram smör
  • 1 msk pressad citron
  • 1-2 tsk chilliflingor
  • 2-3 liter frityrolja
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • fritös och glasmixer

Tillagning

Skala potatisen och skär den i stavar i önskad tjocklek. Låt potatisen ligga och dra i kalt vatten 5-10 minuter så överflödig stärkelse försvinner. Förkoka potatisen i oljan, som ska hålla ca 130 grader, i ca 10-12 minuter. Lätast är att använda en fritös, men en vanlig kastrul funkar också. Ta ur potatisen och låt svalna och torka på hushållspapper.

Sätt ugnen på 90 grader. Krydda fransyskan med salt och peppar. Bryn den runt om i rikligt med smör i en het stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form och ställ i ugnen. Använd en termometer, annars är det svårt att få den perfekt. Innertemperaturen ska vara 61 grader när du tar ut den, vilket tar drygt 1,5 timme. Låt vila 10 minuter innan servering.

Smält smöret på svag värme, det ska inte bubbla. Fyll glasmixern med hett vatten från kranen och låt glaset bli varmt. Koka sedan upp vattnet och häll tillbaka i glasskålen så den blir het. Lägg ner äggulorna och citronsaften i mixern och mixa ihop det på lågt varvtal. Höj varvtalet och häll sakta ner det smälta smöret sakta tills det tjocknar. Salta och peppra efter behag och häll ner chilliflingorna.

Sätt fritösen på 180-200 grader och fritera potatisen tills dom blir gyllenbruna.

Skär upp köttet i skivor och servera med pommes och chillihollandaise.