Skrubbskädda är en plattfisk som är lik rödspätta. Att helsteka den i ugnen är lätt och det mesta sköter sig självt. Servera gärna med någon god yoghurtsås.

Ingredienser

Recept för 2 personer  
  • 1½ dl olivolja
  • 375 gram fast potatis
  • 1 fänkålsknöl
  • 2 stora tomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 hela rensade skrubbskäddor
  • 4 msk torrt vitt vin
  • 2 msk färsk persilja
  • salt och peppar
 

Tillagning

Förbered allt genom att skala och skiva potatisen tunt. Skiva fänkålen tunt. Skala, gröp ur och hacka tomaterna i tärningar. Skiva schalottenlöken. Häll några matskedar olivolja i botten på en ugnssäker form och lägg i potatisen. Lägg sedan över fänkålen, tomaterna och schalottenlöken över potatisen. Salta och peppra och ringla över ytterligare 4-5 matskedar olivolja. Grilla i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Lägg fisken ovanpå grönsakerna och skvätt över vinet och resterande olivolja. Salta och peppra fisken. Ställ tillbaka formen i ugnen och grilla fisken i ca 20 minuter, eller tills köttet börjar dela sig.

Ta bort skinnet och filea fisken före servering. Dela upp grönsakerna på tallrikar och strö över persiljan. Lägg upp ett par filéer ovanpå grönsakerna. Servera med en citronklyfta och ev. en kall yoghurtsås.