Gnocchi är mjuka nudlar eller klimpar som lättast görs av pressad potatis. I Italien används ofta rätter med gnocchi som förrätt, eller som alternativ till vanlig pasta. Svamp, tomatsås eller pesto är perfekta tillbehör till gnocchi.

Ingredienser

Recept för 6 personer  
  • 800 g mjölig potatis
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Tillagning

Skala potatisen och koka den i salt vatten. Låt svalna.

Häll ut det mesta av mjölet på en arbetsbänk och blanda ihop med saltet. Pressa potatisen ovanpå mjölet och gör en grop i potatisen. Kläck ner äggen i gropen och ringla över oljan. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Är det för kladdig så tillsätt försiktigt lite mer mjöl tills den inte kladdar längre.

Forma degen till tumstjocka rullar och skär upp i ca 2 cm långa bitar. Tryck till bitarna lätt mot en mjölad gaffel. Lägg den färdiga gnocchin på den mjölade bänken eller på en skärbräda.

Koka upp vatten med lite salt och olivolja. Lägg ner gnocchin och koka i omgångar. Gnocchin är klara efter ca 3 minuter när dom flyter upp till ytan. Lyft upp gnocchin med en hålslev.

Servera med något gott tillbehör.