Att göra egen fond är inte speciellt svårt, men det tar dock lite tid att göra. Det största delen av tiden sköter den sig dock själv. Tiden det tar är dock utan tvekan värt sitt pris när allt är klart.

Ingredienser

  • 3-5 kg styckrester med ben av nöt
  • 2 morötter
  • 3 st lökar
  • 1 purjolök
  • 1 vitlök
  • 2 dl tomatpuré
  • ca ½ msk svartpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 2-3 msk timjan
  • ca 50 gram smör
  • 2-3 msk honung
  • mycket vatten

Tillagning

Lägg ner smör och styckresterna i en stor gryta (helst runt 8-10 liter) och packa ihop de så gott det går. Värm på så smöret smälter och börjar fräsa. Häll över i vattnet tills allt täckts. Koka upp och ta bort slagget som lägger sig på toppen.

Skölj morötterna och ta bort skalet på löken och grovhacka. Skiva purjolöken grovt. Krossa vitlöken med en kniv (lägg bladet på vitlöken och tryck till). Blanda ner lök, purjolök, morötter, vitlök, tomatpuré, lagerblad, timjan, svartpeppar och honung. Låt allt puttra i 6-7 timmar och rör runt ibland.

Plocka bort alla grova rester ur fonden och sila resten. Börja gärna med ett durkslag för att få bort det grövsta och sila sedan genom vanlig sil några gånger. Fonden ska vara helt fri från grova delar. Häll tillbaka fonden i en kastrull och reducera ner till ungefär hälften kvarstår. Man kan även tillsätta lite salt om man vill.

Tips

Fonden kommer innehålla mycket gelatin, vilket gör att det kommer bli hårt när det stått i kylskåp och svalnat. Man kan antingen lägga fonden i en form och sedan skära den i lagom stora kuber när den stelnat för att sedan frysa in, eller frysa in den direkt i iskubsformar.