Denna relativt enkla soppa ger lite extra sting från de heta räkorna.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • 600 g räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 50 g fänkål
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 krm chiliflingor
  • 1 vitlöksklyfta
  • smör

Tillagning

Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull. Ställ räkorna svalt under tiden. Finhacka löken och skär fänkålen i små tärningar.

Fräs räkskalen i olivoljan i ett par minuter. Tillsätt sedan fänkålen, löken och tomatpurén och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Tillsätt sedan vinet och vattnet. Smula ner buljongtärningen och koka upp allt. Låt sjuda i 10-12 minuter.

Sila fonden från alla grova detaljer och häll ner i en ny kastrull. Håll i grädden och låt småkoka i ca 10 minuter. Smaka ev. av med lite salt och peppar.

Smält en rejäl klick med smör i en stekpanna och hetta upp. Häll i finhackad vitlök och chiliflingor. Lägg ner räkorna och fräs snabbt i 30-40 sekunder så dom blir varma. Vänder runt allt under tiden i stekpannan så smöret, vitlöken och chiliflingorna fördelar sig runt alla räkor.

Fördela räkorna i botten på fyra djupa tallrikar och servera soppan i en kanna, eller häll soppan i tallrikarna och servera räkorna vid sidan om. Servera gärna med något gott bröd.