Att göra en egen hollandaisesås är egentligen inte speciellt svårt. Det är viktigt att gulorna blandas med vatten innan du vispar över värme. Härigenom minskar risken att såsen skär sig. Såsen passar bra till både äggrätter, grönsaksrätter och  fiskrätter.

Ingredienser

Recept för ca 4 personer  
  • 3 ägggulor
  • 300 gram smör
  • 1 msk citronsaft
  • 2 st schalottenlökar
  • 8-10 st vitpepparkorn
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • salt

Tillagning

Hacka schalottenlöken fint. Häll ner löken, vitvinsvinägern, vitpepparkornen och vattnet i en liten kastrull. Koka upp, och dra sedan ner värmen. Reducera ner tills ca 1 msk är kvar. Sila av och spara vätskan.

Smält smöret och ta bort det vita skummet som lägger sig på toppen. Häll reduktionen i en glasskål och ställ i en större gryta med vatten som småkokar. Tillsätt äggulorna och börja vispa kraftigt. Tillsätt smöret under tiden du vispar kraftigt (elvisp kan rekommenderas), droppvis till en början och sedan en tunn stråle. Häll på smöret tills du kommer till bottensatsen, den ska inte vispas ned! Fortsätt vispa ett par minuter efter du har dragit av plattan från spisen.

Smaka av med lite salt och ev. vitpeppar, blanda ner citronsaften. Servera direkt.

Tips

Beroende på vad man ska servera såsen till, kan det vara gott att även blanda i någon ört i den, exempelvis dill. Hacka örten fint, och blanda ner i slutet när du saltar såsen.