Denna ganska enkla kycklinggryta, med smaker från Asien, är både enkel och snabb och koka ihop. Sambal Oelek ger lite hetta åt grytan.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • Ris för fyra personer
  • 4-5 st kycklingfiléer
  • ½ purjolök
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 dl färsk persilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk mald ingefära
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 3 tsk färsk koriander
  • 1-2 tsk Sambal Oelek
  • salt och peppar

Tillagning

Koka ris för fyra personer. Grovhacka purjolöken och vitlöken. Lägg i en mixerbunke eller matberedare med knivtillsats. Häll ner oljan, tomatpurén, honungen, vitvinsvinägern, ingefäran, paprikapulvret, spiskumminen, och koriandern. Krydda med lite salt. Mixa ihop allt till en slät smet med en stavmixer eller i matberedaren.

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Hetta upp lite olja i en traktörpanna och bryn kycklingfiléerna. Krydda med lite salt och peppar. Häll över den mixade såsen och Sambal Oelek över kycklingen och rör ihop allt. När såsen blivit varm, häll över kokosmjölken och koka upp. Lått puttra på låg värme i ca 10-12 minuter. Rör om lite då och då. När det återstår några minuter, strö över persiljan och blanda ner.

Servera kycklinggrytan med nykokt ris.