Irish coffee, uppges specialkomponerat på 1940-talet av köksmästaren Joseph Sheridan på restaurangen Foynes på Shannons flygplats på Irland för att värma upp frusna flygpassagerare, som anlänt med amerikaflyget.

Det finns, som alltid i dessa sammanhang flera olika recept och uppfattningar om vad som är ”den enda äkta Irish Coffeen”. Just därför har International Bartenders Association tagit fram ett ”standardrecept” som är att betrakta som facit om diskussion uppstår.

Ingredienser

Recept för 1 person
  • 4cl Irländsk whiskey
  • 8cl Varmt kaffe
  • 3cl Vispgrädde
  • 1 tsk brunt socker

Tillagning

Koka kaffe. Blanda i whiskey och socker men låt absolut inte koka! Häll upp i ett glas (hellst ett irländskt kaffeglas). Toppa med grädden. Servera den varm.

Tips

När du häller över grädden håll då skeden uppochner precis över kaffet, häll grädden försiktigt på skeden och låt den glida ner i kaffet – då blandas inte kaffet med grädden.