En favorit på sensommaren när tomaterna och basilikan är som bäst. Görs gärna på det du har hemma, det vill säga rester.
Ingredienser |
|
Recept för 4 personer | |
|
Tillagning
Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna. Skär tomaterna i klyftor och skär bort skalet. Skala och hacka vitlöken. fräs den några minuter i 1/2 dl olivolja utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna precis innan vitlöken börjar bli brun. Koka sakta under lock cirka 30 minuter, rör om då och då. Tillsätt vatten och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort det mesta av skorpan på brödet och bryt i bitar. Lägg brödet i tomatsoppan och rör försiktigt tills brödet sugit upp vätskan, tillsätt mer kokande vatten om soppan är för tjock. Ta soppan från värmen och låt svalna något.
Riv basilikan i mindre bitar. Vänd ner den tillsammans med 1 dl olivolja. Låt stå en stund före servering för att brödet ska absorbera smak. Häll upp soppan i skålar och servera. Mal över lite svartpeppar.