Sylt är nog något av det absolut lättaste att göra själv hemma. Förutom att man kan kombinera sina favoritsmaker i sylten så blir det ju så väldigt mycket godare än den du köper i affären och i regel också billigare utan massa tillsatser.

Ingredienser

Recept för ca 400 gram sylt

  • 250 g jordgubbar
  • 125-150 gram syltsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

Häll vatten och jordgubbar  i en kastrull och låt koka upp. Dra ner värmen på halv effekt och låt syltblandningen puttra i 10-12 minuter. Häll ner syltsockret och blanda ordentligt. Koka upp igen och låt sjuda i några minuter. Skumma av och slå upp det på täta glasburkar. Ställ i kylskåpet direkt så sylten blir kall.

Tips

Sockret ska alltid vara minst 50% av mängden sylt. Då håller sylten länge och man kan ta bort ev mögel som kan ha uppkommit efter ett tag utan att resten av sylten påverkats. Syltsocker är vanligt socker med pektin, som gör att sylten får rätt konsistens.