Det finns inget bättre än nybakta bullar på morgonen. Det tråkiga är att det tar oftast lite tid att baka ihop allt. Gör degen dagen innan så blir det lättare, eftersom bullarna då bara ska gräddas.

Ingredienser

Recept för ca 10 bullar
Garnering
  • ⅓ paket jäst (ca 16g)
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 4-4½ dl vetemjöl special
  • Vatten
  • Sesamfrön

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör runt tills jästen har löst upp sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna en hushållsassistent, eller elvisp med degkrok.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela degen i 8-12 bitar beroende på hur stora du vill ha dom. Forma till släta bullar och lägg på en plåt med bakpapper. Lägg en bakduk över bullarna och ställ kallt under natten (ex kylskåpet).

Ta fram plåten på morgonen och lått stå framme tills ugnen blivit varm. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med kallt vatten på strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter (beroende på storlek). Lått svalna och servera.