En syrlig och smakrik paj gjord på Lime och en Digestivebotten.

Ingredienser

Recept för 6 personer Garnering/tillbehör
  • 397 gram kondenserad mjölk (1 Burk)
  • 3/4 dl pressad lime (ca 3st)
  • 8-12st Digestivekex
  • 4st äggulor
  • 50-75 gram smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • Limeskivor
  • Jordgubbar
  • Grädda

Tillagning

Börja med att sätta ugnen på 200 grader, smälta sedan ner smöret och sedan krossa Digestivekexen till en fin smulig konsistens. Blanda sedan ner vaniljsockret bland kexen. Häll sedan i smöret i kexsmulorna och rör runt ordentligt för att sedan hälla ut det på en ugnssäker form. Ta baksidan av en sked och tryck ut smulorna och platta till det och tryck ut kanterna lite så att det blir en förhöjd kant. Ställ sedan in bottnen i ugnen i ca 10min, när bottnen är klar så sänk temperaturen till 125 grader på ugnen.

Häll ut den kondenserade mjölken i en bunke. Knäck fyra ägg och dela på gulan och vitan och häll ner fyra äggulor i bunken. Pressa limen och häll sedan detta i bunken och rör runt ordentligt. Efter att bottnen är klar så kan man hälla över smeten och sprid ut den över bottnen direkt. Ställ sedan in den i ugnen i ca 30min.

Låt den svalna och ät den antingen ljummen eller kall till lite söt frukt eller bär och/eller grädde, garnera gärna med lite limeskivor.

Tips

  • Låt ugnen stå öppen för att sänka temperaturen fortare.
  • Om ni ej har en juice press så rulla limen medan ni trycker den mot bordet för att lättare få ut saften.
  • Spara äggvitan till tex maränger.