Klassisk kålpudding

Dela med ditt sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den länk

Ingredienser

Antal portioner:
1 stort kålhuvud ca 2 kg
1 kg potatis(ar)
25 g smör
1 dl sirap
2 dl smält smör
lingonsylt
salt & peppar
Köttfärsen
600 g blandfärs
1 st gul lök(ar)
1 tsk socker
0.5 dl grädde
0.5 dl mjölk
1 st ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk japansk soja
smör
salt & peppar

Klassisk kålpudding

  • 60 min
  • 6 portioner
  • Mellan
  • 180 ºC

Ingredienser

  • Köttfärsen

Steg

1
Klar

Skala löken och hacka den fint. Stek löken i lite smör 6-7 minuter tills den blir mjuk. Strö över socker och låt låt smälta. Blanda grädde, mjölk, ägg, löken, ströbröd och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.

2
Klar

Lägg köttfärsen i en bunke och häll ner ströbrödssmeten, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet. Du kan provsteka en lite bit för att smaka av. Ställ köttfärsen åt sidan.

3
Klar

Skiva upp och grovhacka vitkålen, lämna stocken i mitten. Smält smör i en stor gryta och bryn vitkålen lätt. Rör om lite då och då, så inte vitkålen bränns vid. Salta och peppra efter smak och ringla över sirapen.

4
Klar

Häll ner en tredjedel av kålen i köttfärssmeten och blanda ihop ordentligt. Lägg ett lager kål i botten på en smord ugnssäker form. Fördela färsen i formen och toppa med resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

5
Klar

Koka potatisen när ca halva tiden återstår, ca 20-25 minuter. Servera kålpuddingen med potatis, smält smör och lingonsylt.

föregående
Kryddstark chilikrydda
nästa
Lövbiff Cordon Bleu
föregående
Kryddstark chilikrydda
nästa
Lövbiff Cordon Bleu

Lägg till kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.