En riktig klassiker, och så fantastiskt gott. Det är svensk husmanskost när den är som bäst. Kålpudding är tämligen enkelt att göra, och perfekt som matlåda då man lätt kan göra ganska stora mängder.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • 1 kålhuvud (ca 2 kg)
  • 600 g blandfärs
  • 2-3 msk smör
  • 3 msk sirap
  • 2½ dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 175ºC. Skiva upp och grovhacka vitkålen, lämna stocken i mitten. Smält smör i en stor gryta och bryn vitkålen lätt. Rör om lite då och då, så inte vitkålen bränns vid. Salta och peppra efter smak och ringla över sirapen. Ställ åt sidan.

Blanda mjölk och ströbröd, och låt svälla 4-5 minuter. Blanda färsen med ströbrödsmixen och salta och peppra efter behag. Blanda färsen till en slät deg. Lägg hälften av vitkålen i botten på en ugnssäker form, och bred över färsen. Toppa med resten av vitkålen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Servera med nykokt potatis, smält smör eller brunsås och lingonsylt.