Klassiskt svenska kanelbullar brukar alltid ha en rykande åtgång när man serverar dom, för visst är det svårt att sluta äta? Går utmärkt att frysa in och värma upp när man blir sugen på en kanelbulle till kaffet. Servera dom gärna ljumma.

Ingredienser

Recept för 60 kanelbullar
Fyllning och garnering
  • 1 paket (50g) jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker eller vit sirap
  • 1 tsk salt
  • 1–2 tsk stött eller mald kardemumma
  • 14 dl vetemjöl special
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 msk mald kanel
  • ägg
  • pärlsocker

Tillagning

Lös upp jästen i lite fingervarm mjölk (ca 37 grader) i en stor bunke. Häll i resten av mjölken. Tillsätt margarin i bitar, socker, salt, karde­mumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rums­varm och dragfri plats.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i två bitar och forma till stora bullar. Låt bullarna vila någon minut innan du kavlar ut dem.  Rör under tiden ihop fyll­ningen till en smidig smet. Kavla degen med lätta tag till två rek­tanglar, ca 60×25 cm, med så raka kanter som möjligt. Lyft degen emel­lan­åt och mjöla under­till så att degen inte fastnar.

Bred på fyllningen och rulla ihop från lång­sidan, fast inte för hårt. Skär varje rulle i ca 30 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar eller direkt på en bakpappersklädd plåt. Täck bullarna med bak­duk och låt dem jäsa ca 30 min. Värm upp ugnen till 250°C.

Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig är den färdigjäst. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 5–8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.