Snabbast, lättast och godast! Scones passar utmärkt till eftermiddagsteet, serverade med smör god marmelad. Eller på frukostbrickan för en långfrukost. Degen blandar du på några minuter och det är nästan omöjligt att misslyckas.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Sconesdeg Tillbehör
  • 3 dl mjölk
  • 100 gram smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • Ost
  • Sylt

Tillagning

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.

Servera nygräddade och varma!

Tips

Har du inte mjölk funkar även filmjölk eller yoghurt utmärkt. För att få lite smak på scones kan ju även använda smaksatt yoghurt, exempelvis med vanilj eller hallon.